STREAM

"Eld" - et konseptalbum

«Eld» er, i likhet med Toves to siste utgivelser et konseptalbum. Det handler om «eldhug» (lidenskap) og kjærleikens motstykke i angst og uro, om skyldfølelse og tilgivelsens kunst, og om å stå opp mot likegyldigheten: "Det er likesæla som talar, og den er dauden sin bror"!

Play Video

Musikere på albumet "Eld"

Tekst, musikk, vokal: Tove Bøygard
Produsent og strengemester: Gitarer, fiolin, bratsj, chello, hardingfele, banjo, dobro,pedalsteel, lapsteel, mandolin, harpe, tangenter, munnspill, kor: Freddy Holm
Trommer og perkusjon: Eivind Kløverød
Bass og kor: Jørun Bøgeberg

4 BANDBILDE - ELD - FOTO- ESPEN LIANE

SITATER FRA MEDIA

"Brennende intens sang og musikk"

Dagsavisen

"Det sterkeste norske albumet jeg har anmeldt noensinne"

Bluesnews

".....slår ginster, mens tårene spretter......Tove Bøygard er en formidler av rang"

Vårt land

"En formidabel artist, tekstforfatter og låtskriver"

Aftenposten

"I en klasse for seg"

Viser.no

"Dronninga av Hallingdal"

The Wilhelmsens

"Kunne vært Springsteen på sitt beste og mest klartenkte"

Dagsavisen

"En god miks av Emmylou Harris, Lucinda Williams og Patti Smith"

Dagbladet

"Hun er til tider en slags Anne Grete Preus med dialekt"

Big Dipper

"Med melodisk vidsyn"

Klassekampen

"Musikken og tekstene vi trenger å høre"

Knutobloggen

"Bekrefter sin posisjon som en av våre fremste singer/songwriters"

Leffes lab

GALLERI

Les bakteppet for låten «Sorglaus»

Dei små sekunda i ein kvardag. Om du ser deg tilbake; desse stundin av sorglausheit og kvardagsbel. Det gjeld å ta vare på dei stundin. Eg har ikkji tru på sorglause liv, men eg har tru på vektlause, urofriebel, og eg har tru på å stanse opp og kjenne etter på dei bele. Og kanskje finns det «vegar i livet som berre vil deg vel».

FIRE KJAPPE MED TOVE BØYGARD

Gratulerer med albumet, «Eld». Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Jeg bestemte meg for å lage et konseptalbum rundt tema ELD. Jeg liker å tenke konseptuelt rundt et album, og tenker ganske visuelt og tematisk. Jeg ville lage et album om lidenskap i kjærlighet og til engasjement mot likegyldighet. Når jeg kommer i studio er låtene ferdigskrevet, og så kaster jeg de ut til gutta som knar og vrir og vender på det musikalske. Vi starter hver låt med en akustisk gjennomgang i stua til Freddy Holm i Halden, der alle gode forslag prøves ut, så blir vi enig om et arrangement og går ned i studio i kjelleren og speller låten rett inn. Slik kan man gjøre det når man har med seg verdas beste band, som foruten Freddy som produsent og stenge- og tangentmester består av Jørun Bøgeberg på bass og Eivind Kløverød på trommer. Jeg legger også vokalen sammen med bandet, på denne skiva la jeg ingenting om igjen. Freddy legger så pålegg av stryk og strenger og tangenter og mikser skiva. Så sender vi den til Tanderø mastering, og vipps så er plata ferdig. Den gis selvsagt ut både på CD og vinyl i tillegg til digitalt, med et nydelig cover og farga vinyl.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Vi er bevisst på å finne den rette musikalske drakt for hver enkelt låt, og er sjangermessig her både innom country, viser, folk, rock og endatil litt folkreggae og folkprog. Vokalen er alltid i sentrum, og det musikalske arret skal bygge opp under mening og melodi i låten. Vi er nok i samme landskap som på Blåe Drag og Jord, men har kanskje tøyd strikken enda litt lenger i vår sjangerutfoldelse.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Jeg blir inspirert av de sterke følelsene og engasjement. Jeg er tidvis en politisk artist, og det faller veldig naturlig for meg å bruke min mulighet til å melde noe om oss og verden vi lever i. Temaene jeg er innom på denne plata er likegyldighet og selvgodhet, jeg mener det er farlig for oss som samfunn og folk, vi må bry oss og vi må se ut over vår egen nesetipp her vi sitter i vår rike borg oppe i nord. Jeg er selvsagt også personlig, jeg bruker mitt liv og min erfaring og har låter her om skyld og skam, om tilgivelse og om angst og motstykke i betingelsesløs kjærlighet.

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Jeg er vant til å spille minst 100 konserter i løpet av ett år, så 2020 ble selvsagt veldig redusert. Nå håper jeg at vaksinen vil hjelpe oss og få samfunnet tilbake på fote igjen så snart som mulig. Jeg skal gjøre releasekonsert på Kreti & Pleti på Jessheim den 13. februar, og krysser alt jeg har for at det skal gå som planlagt. Så har jeg lagt opp til en liten turnè i mars, og håper jo at det etter hvert som det åpnes opp igjen slik at vi kan få booka konserter til høsten igjen. Når man har ny skive og har med seg et verdens beste band, så vil man jo bare ut å spille!

Les bakteppet for låten «Skuld»

Skuldkjensle er når mitt rike land ikkje vil ta imot fleire enn 50 flyktningar frå den nedbrente Moria-leiren.
Og det er skuld og anger frå eit levd liv der vegvalg ikkje alltid var like kloke. Ho kan ligge som ei svart sky som må røykast ut, for ellers dreg ho meg inn i eit myrke utan dører. Det er berre ein måte å røyke mut skuldkjensla på, og det er å tala om det. D å ser eg kva eg kan gjera noko med, og kva eg må la fara.
«Legg skuld og åk i aske, tenn eit bål av vilje»

BESØK TOVE PÅ SOSIALE MEDIER

Play Video

Tove Bøygard - Sjå i Nåde (Live)

BACKKATALOG

Tove Bøygard - cover-3

Tove Bøygard - Jord (2019)

Tove Bøygard - cover-2

Tove Bøygard - Blå Drag (2017)

Tove Bøygard - cover-1

Tove Bøygard - Tove Bøygard (2010)

HØR TOVE BØYGARD SIN 20+5 SPILLELISTE

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine egne. Her kan du høre Tove Bøygard sin 20+5 spilleliste.